CHIMIA ȘI PARFUMERIA - INGREDIENTELE SINTETICE ÎN PARFUMERIE
Chimia, prin tehnicile avansate de sinteză, a condus la explorarea unor noi teritorii olfactive. Câțiva compuși de sinteză au avut un rol extrem de important la evoluția parfumeriei și a parfumurilor care ne înconjoară.
Găsești mai jos lista cronologică (în funcție de anul în care au fost sintetizate pentru prima dată) a ingredientelor sintetice care au avut un impact major atunci când au apărut:
- CUMARINA (1866) - Sinteza cumarinei a permis crearea lui Fougère Royal, Houbigant (1882), dechizând astfel calea acordurilor fougère.
- HELIOTROPINA (1869) - A devenit element-cheie în parfumurile dulci ambrate.
- VANILINA (1874) - Component esențial al vaniliei, a dus la crearea lui Jicky, Guerlain.
- CHINOLINELE (1880) - Au condus la apariția acordurilor de fum, piele și tabac.
- IONONELE (1892) - Au permis reconstruirea mirosului natural de violete.
- HIDROXICITRONELAL (1908) - Fără acest ingredient nu ar fi existat, probabil niciodată, notele de lăcrămioare.
- ALDEHIDA C14 (1908) - Secretul din spatele notelor senzuale de piersică din Mitsouko, Guerlain.
- ALDEHIDELE ALIFATICE (1903) - Folosite în iconicul Chanel No.5 (1921).
- HEDIONA (1962) - A stat la baza succesului înregistrat de Eau Sauvage, Dior (1966) și a majorității notelor de ceai verde de astăzi.
- DAMASCONELE (1970) - Izolate din trandafir, au dus la crearea lui Nahéma, Guerlain.
Totodată, există ingrediente sintetice care astăzi sunt folosite în mod universal, aproape de nelipsit din parfumurile pe care le găsim la raft. Câteva dintre ele sunt:
- ISO E SUPER - Supranumit mirosul secolului, o notă catifelată, lemnoasă și dulce, folosit în Féminité du Bois, Shiseido.
- CALONA - Are puterea de a renaște amintirea oceanului, folosită cu succes în Eau d'Issey, Issey Miyake.
- ETIL MALTOL - Miros de caramel, care amintește de copilărie, pus în scenă în Angel, Mugler și în Baccarat Rouge 540, Maison Francis Kurkdjian.
- CASHMERAN - Esențial pentru Jungle, Kenzo, contribuie la profunzimea și persistența parfumurilor și umple spațiul.
- LACTONELE - note lemnoase, tandre și dulci, de smochin verde, folosite în Premier Figuer, L'Artisan Parfumeur.
Pentru mine, un tocilar veritabil, este fascinant cum mirosuri complet noi ale ingredientelor sintetice, mirosuri pe care nicio generație anterioară nu le-a întâlnit (spre deosebire de veșnicul trandafir pe care tot arborele tău genealogic l-a mirosit), sunt detectate și interpretate de către organismul nostru.
Acest proces adaptiv se explică astfel: Știm că receptorii olfactivi din nas se activează în prezența moleculelor de miros și trimit semnale codificate către creier, unde sunt analizate și clasificate. Interesant este că această procesare începe chiar la nivelul nasului, unde mirosurile interacționează și se influențează reciproc, creând noi experiențe olfactive. Astfel, creierul învață să recunoască și să interpreteze mirosurile noi, bazându-se pe asemănările chimice cu mirosuri deja cunoscute.
Ție nu ți se pare fascinant cum funcționează simțul mirosului, cât de complex este?